LATIHAN KARANGAN


Melawat ke Dusun

berbuah dengan lebat 树上结满了茂密的果实 menjamu kami 招待我们

cuti sekolah 学校假期 berpeluang mengunjungi 有机会参观/拜访 menunggang basikal 骑自行车 menjolok buah rambutan 用竿摘红毛丹Pada ______________________________, saya telah mengajak kawan saya, Chong Meng melawat ke dusun datuk saya. Kira-kira pada pukul 8.00pagi, kami pun bertolak dengan ______________________________.

Di dusun datuk saya terdapat banyak pokok durian, rambutan, dan manggis. Pokok-pokok ini ______________________________. Datuk saya telah mengopek beberapa biji buah durian untuk ______________________________. Datuk juga ______________________________ untuk kami bawa pulang.

Sebelum pulang, kami mengucapkan terima kasih kepada datuk. Kami harap ______________________________ dusun datuk lagi.Kosa Kata 词汇:

mengajak 空闲时间 bertolak 参观 / 拜访 mengopek 有好处 harap

Melawat ke Muzium Negara


pelancong 游客 barang-barang purba 古物

melawat 参观 tiket 票 bertolak 出发 berpeluang 有机会 sampai 到达 berasa 觉得Pada cuti sekolah, ayah telah membawa saya _______________ ke Muzium Negara. Kira-kira pada pukul 9.00 pagi kami pun _______________.

Tidak lama kemudian, kami _______________ di Muzium Negara. Ramai _______________ juga mengunjungi Muzium Negara. Sebelum masuk ke muzium, ayah membeli _______________.

Di dalam muzium terdapat banyak _______________ seperti senjata, pakaian tradisi, mata wang, dan sebagainya.

Saya _______________ gembira kerana telah mendapat banyak pengetahuan. Saya berharap murid-murid lain _______________ melawat ke Muzium Negara.

Kosa Kata 词汇:

mengunjungi 参观/拜访 senjata 武器 pakaian tradisi 传统服装 mata wang 货币 pengetahuan 知识 berharap 希望
Melawat ke Zoo


haiwan buas 凶猛的动物 mengambil gambar 拍照

waktu senja 黄昏的时候 kami sekeluarga 我们一家人 pertunjukan haiwan 动物表演 sampai di destinasi 抵达了目的地Pada hari Ahad yang lalu, ayah telah membawa ______________________________ mengunjungi Zoo Negara. Pada awal pagi, kami pun bertolak. Kami pergi ke sana dengan kereta ayah.Kira-kira setengah jam, kami pun ______________________________. Di dalam Zoo Negara terdapat banyak haiwan jinak dan ______________________________.Di dalam Zoo Negara terdapat ______________________________. Saya amat gembira kerana berpeluang ______________________________ dengan haiwan yang saya gemar.Pada ______________________________, kami pun pulang dengan gembiranya.Melawat ke Kilang Biskut

pengurus 经理 pengetahuan 知识 rombongan 团 cuti 假期dijamu 被款待/接待 terdiri daripada 由…组成

proses-proses 过程 bertolak 出发Pada _______________ sekolah yang lalu, Persatuan Sains sekolah saya telah mengadakan satu _______________ ke Kilang Biskut Kang Kang. Pada pukul 8.00 pagi, kami pun _______________.Rombongan kami _______________ 30 orang. Apabila sampai di kilang, _______________ kilang membawa kami melawat _______________ membuat biskut.Sebelum pulang, kami _______________ makan biskut-biskut yang dihasilkan oleh kilang tersebut. Dari lawatan itu, kami telah mendapat banyak _______________.Kosa Kata 词汇:

Persatuan Sains 科学学会 mengadakan 举行/举办

sampai 抵达/到达 melawat 参观 dihasilkan 所生产

lawatan 参观No comments:

Post a Comment